Διατροφική Δήλωση – Nutrition Declaration
Ανά / per 100 mL
Ενέργεια / Energy 321 kJ / 77 kcal
Λιπαρά / Fat 0 g εκ των οποίων / of which κορεσμένα / saturates 0 g
Υδατάνθρακες / Carbohydrates 2.9 g εκ των οποίων / of which σάκχαρα / sugars 0.2 g
Πρωτεΐνες / Proteins 0.2 g
Αλάτι / Salt 0.03 g
Το Σαββατιανό είναι η πιο παρεξηγημένη ελληνική ποικιλία, σαν ποικιλία μεγάλης παραγωγής και γι αυτό χαμηλής ποιότητας. Η φημισμένη ρετσίνα παράγεται από την ποικιλία αυτή μαζί με την ποικιλία Ροδίτης. Νέοι αμπελουργοί όμως και πολλές γνωστές ετικέτες, έρχονται να αντιστρέψουν αυτή την, για πολλούς λανθασμένη, πεποίθηση.
Ο Όμηρος αναφέρει ότι το καλλιεργούσαν στην Πολυστάφυλον Άρην (Βοιωτία) και στην Πολυστάφυλον Ιστιαία (Εύβοια). Στην Αττική, η καλλιέργειά του έχει παρελθόν τουλάχιστον 2.500 χρόνων. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην ευρύτερη ζώνη της Στερεάς Ελλάδος, όπως επίσης στη Δυτική Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.
Περιοχές καλλιέργειας:
Νομοί Αττικής, Ευβοίας και Βοιωτίας, Κυκλάδες, στη Δυτική Κρήτη, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.
Τα κρασιά που προέρχονται από τα ηλιόλουστα και φτωχά εδάφη της Αττικής είναι πιο «γεμάτα», «ζεστά» από την σχετικά υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα, με βαριά αρώματα ζύμωσης, αλλά και με σχετικά γρήγορη εξέλιξη κατά την παλαίωσή τους. Αυτά που προέρχονται από τις δροσερές περιοχές της Βοιωτίας και των πλαγιών της Πεντέλης, έχουν φρουτώδη χαρακτήρα, πιο λεπτή γεύση και είναι πιο «δροσερά» (νευρικά) λόγω της οξύτητας που διατηρούν και του μικρότερου αλκοολικού τίτλου.
Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά:
Η ποικιλία Σαββατιανό είναι φυτό μέτριας ζωηρότητας, αλλά πολύ παραγωγικό. Διαμορφώνεται σε χαμηλά κυπελλοειδή ή σε αμφίπλευρα γραμμικά σχήματα. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, και μέτρια ανθεκτική στον περονόσπορο και στο ωίδιο
Συστατικά
Σταφύλια. Συντηρητικά και αντιοξειδωτικά: Διοξείδιο του Θείου, σορβικό κάλιο, L –
ασκορβικό οξύ. Σταθεροποιητές: περιέχει αραβικό κόμι, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και/ή
μετατρυγικό.
Ingredients
Grapes. Preservatives and antioxidants: Sulfur dioxide, potassium sorbate, L – ascorbic
acid. Stabilizing agents: contains arabic gum, carboxylmethylcellulose and/or metatartaric
acid.